top of page

​Kerjäläisooppera ­– Työväenopiston suurtuotanto 2023

Satu Luomajoki

1080x607_kerjalaisooppera.jpg

Englantilaisen näytelmäkirjailija John Gayn balladiooppera The Beggar's Opera, joka tunnetaan Suomessa nimellä Kerjäläisooppera, sai ensiesityksensä Lontoossa 1728. Teos saavutti heti valtavan suosion, ja sitä esitettiin ennätykselliset 62 kertaa peräkkäin. 


Kerjäläisooppera on kolminäytöksinen musiikkinäytelmä, pastissiteos, joka yhdistelee vuoropuhelua, laulua ja tanssia. Sen 69 sävelmää (ooppera-aarioita, virsiä, kansanlauluja, balladeja) olivat tuttuja 1700-luvun englantilaisyleisölle. Ooppera koostuu siis useiden eri säveltäjien musiikista, minkä vuoksi sen tekijäksi ilmoitetaan etunenässä John Gay, joka sanoitti laulut uudelleen näytelmäänsä sopiviksi. Säveltäjä Johann Christoph Pepusch sovitti laulut ja sävelsi niiden teemoista teokseen alkusoiton.


Helsingin työväenopiston laulun ja tanssin sekä käsityön opiskelijat toteuttivat Kerjäläisoopperan ensimmäistä kertaa täysin suomennettuna versiona. Suomenkielisen käännöksen niin puherepliikkeihin kuin laulujen teksteihin teki opiston laulunopiskelija Saara Pääkkönen, joka on siviiliammatiltaan kääntäjä. Opiston produktiossa oli mukana yhteensä yli 30 laulajaa ja tanssijaa, joiden lisäksi orkesteriosuuksista vastasi yhteistyökumppaniksi saatu harrastajaorkesteri Amore Barocco. Orkesterin harjoituttamisesta ja johtamisesta vastasivat Anni Elonen ja Laura Ollberg-Ekman.


Lauluosuuksien harjoittelu aloitettiin opiston laulun ja esiintymistaidon kurssilla syksyllä 2022 laulunopettaja Mervi Sipola-Maliniemen ohjauksessa. Myös tanssijat aloittivat harjoittelunsa syyslukukaudella 2022. Heidän opettajinaan toimivat produktion kokonaiskoreografiasta vastannut tanssinopettaja Laura Humppila sekä tanssin ja kehosoittamisen opettaja Venla Sandgren. Laulajat ja tanssijat valittiin mukaan avoimen esiintyjähaun kautta, ja mukaan hakeutuikin runsaasti opistossa pitkään opiskelleita esiintyvien alojen harrastajia.


Lukuvuoden päätteeksi keväällä 2023 alkoivat yhteisharjoitukset, joissa laulajat ja tanssijat pääsivät työskentelemään kahden ammattisolistin, Tomi Metsäkedon ja Rolf Bromanin kanssa. Kerjäläisoopperan ohjauksesta vastasi suomalaisen oopperakentän moniosaaja Ville Saukkonen. Yhteisharjoitukset jatkuivat kesätauon jälkeen elokuussa, jolloin kokonaisuus hitsattiin yhteen kolmen viikon tehoperiodin aikana.

Saukkosen ohjauksessa Kerjäläisooppera sijoitettiin Helsingin Kallioon, ja lavalla nähtiin niin Roskapalkin prinsessat, Brahe Boys kuin Orlan saunan mainoksiakin.

 

Puvustuksen suunnitteli Hanna Hakkarainen ja se toteutettiin yhteistyössä työväenopiston puvustuskurssilaisten kanssa. Puvustuksessa hyödynnettiin runsaasti kierrätysmateriaalia. Osa rekvisiitasta löytyi Opistotalon tarpeistosta ja osa lainattiin tai vuokrattiin muualta.

 

Esiintyjien maskeerauksen tekivät Stadin AO esitys- ja teatteritekniikan koulutuksen opiskelijat opettajansa Sini Silfvenius-Bartin ohjauksessa. Tässäkin kohdassa pystyttiin siis hyödyntämään hyviä verkostoja ja Helsingin kaupungin oppilaitosyhteistyötä.

 

Oopperan esitykset olivat Opistotalon Juhlasalissa 1.-9.9.2023. Sali oli yhteensä viidessä esityksessä ääriään myöten täynnä, ja Kerjäläisoopperan yleisömäärä nousi lähes 2400 katsojaan. Tämän kokoluokan esityksiä ei opistossa ole toteutettu moniin vuosiin, ja haastavien koronavuosien jälkeen oli ilo voida tarjota kaupunkilaisille mahdollisuus osallistua sen kokemiseen niin yleisössä kuin lavallakin.

 

Zachris Castrenin säätiö tuki opiston suurproduktiota, minkä ansiosta Kerjäläisoopperan tuotannolle voitiin muun muassa vuokrata aito cembalo ja hoitaa soitin- sekä rekvisiittakuljetuksia eri puolilta pääkaupunkiseutua. Säätiön tuella saatiin myös käytettyä ammattikuvaajaa, Sakari Röysköä, jonka ottamista valokuvista tuotetaan näyttely Opistotalon Aulagalleriaan 5.2.-8.3.2024. Osa apurahasta käytettiin muihin produktion juokseviin kuluihin sekä solistipalkkioihin.Kiitokset koko tuotantoryhmän puolesta säätiölle, jonka myöntämän apurahan turvin pystyimme toteuttamaan huikean ja ikimuistoisen teoksen Helsingin työväenopistossa!

 

Satu Luomajoki

Kerjäläisoopperan tuottaja ja musiikin suunnittelijaopettaja

Helsingin työväenopisto

bottom of page